Den 1. oktober løb Sprogdagen ’15 af stablen i Kulturstyrelsens lokaler i København, hvor Syntaksis’ direktør, Tina Reichstein, var ordstyrer. Dagen bød på flere spændende oplæg med fokus på sproget, og hvordan vi bruger og ikke mindst udnytter det. Og så blev vinderne af Sprogprisen kåret. Hele fem priser blev uddelt, hvoraf to var uden for kategori.
At sproget bliver brugt i mange sammenhænge, er de færreste nok i tvivl om. Alligevel gav Sprogdagens fem oplæg et spændende indblik i sprogets verden set fra så forskellige vinkler som fx ordbogsredaktørens og juristens. De to bruger selvsagt ordene til forskellige formål, men begge vejer de ordene på en guldvægt. For ifølge advokat Jacob Goldschmidt kan ord vinde retssager – og så er det selvfølgelig vigtigt, at ordbogens indhold står til troende. Det sidste har Sanni Nimb bl.a. sørget for som hovedredaktør på Den Danske Begrebsordbog.
Godt sprog i kommunen, i de nye medier og på rim
En af sidste års vindere af Sprogprisen, sprogkonsulent i Københavns Kommune Cecilia Schmidt Godin, fortalte desuden lidt om arbejdet med kommunens skriveguide. Den skal sørge for, at borgerne får klar besked fra kommunen, i stedet for at de møder såkaldt kommunekinesisk.
Sproget på de sociale medier er ikke så farligt, som vi måske går og tror. Det var budskabet fra seniorforsker hos Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen, som bl.a. forsker i sprogforandring. Ja, sproget bliver brugt på nye måder, men sprogbrugerne er gode til at tilpasse deres sprog til den situation, de står i. Derfor har vi fx heller ikke set sms-sprog brede sig ud over mobilskærmene.
Inden selve prisuddelingen gav en anden sprogprisvinder en smagsprøve på sin ordekvilibrisme. Rapper Per Vers, der i 2014 fik Modersmål-Prisen, fik de fremmødte op at stå, mens ordene væltede ud af munden på ham, uden at de dog snublede over hinanden.
Og priserne gik til …
I alt blev der i år uddelt fem sprogroser af dommerkomiteen, der består af formand og journalist Kurt Strand, kommunikationsforsker og -rådgiver Anne Katrine Lund, teaterinstruktør Peter Langdal, CEO, bestyrelsesformand og tidl. videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen samt Søren P. Espersen, som er kommunikations- og HR-direktør i Sampension.
De tre af priserne var som nævnt inden for nogle definerede kategorier, hvor alle har kunnet indstille en tekst.
Bedste hjemmesidetekst: Skolevalg.dk
Skolevalg.dk vil gøre demokratiet forståeligt for landets skoleelever – bl.a. med en autentisk valghandling. Bag hjemmesiden står Folketinget og Undervisningsministeriet.
Bedste brev/e-mail: DONG Energy
I et brev til sine mange kunder formåede DONG Energy med et klart sprog og en enkel grafisk fremstilling at informere kunderne om betydningen af ændrede vilkår på en gennemskuelig måde.
Bedste tekst i sociale medier: RokokoPosten
RokokoPosten er kendt for sin skarpe satire, der ofte bliver opfattet som virkelige nyhedshistorier. Det er ikke mindst sprogets skyld, for med satiremagasinets brug af sproglig spidsfindighed og journalistiske kunstgreb skal man somme tider læse mellem linjerne for at finde fiktionen.
To priser uden for kategori
Derudover uddelte dommerkomiteen to priser uden for kategori. Den ene pris gik til reklamebureauet Mensch for sine helsidesannoncer kun med tekst.
Den anden gik til Taxamand.dk for “modigt, autentisk og spillevende” brug af sproget i blogindlæg, avisklummer og Facebook-opdateringer, hvor journalist og taxachauffør Jesper Grunwald fortæller om verden set gennem forruden på sin Mercer.
Følg Sprogprisen.dk på Facebook for løbende opdatering omkring Sprogprisen og næste års arrangement.