I Syntaksis er vi sprogvogtere. Vi afholder kurser i at skrive godt og korrekt, ligesom vi retter, redigerer og renskriver tekster, så fejl ikke får lov til at fjerne fokus fra tekstens budskab. I den sammenhæng færdes vi ofte hjemmevant i petitesseafdelingen for sproglige fejl. Enten til fordel for vores lærevillige kursister eller for den virksomhed, der har bedt os tjekke en tekst.
I de situationer virker vi måske ikke selv så tolerante. Vi kan ikke se gennem fingrene med fejl. Til gengæld forsøger vi ikke at forbinde sproglige fejl med en mangel på personlige kvaliteter, dannelse eller lignende.
Alle skriver
Vi lever i en tid, hvor alle kan udgive en tekst. Via sociale medier kan enhver komme til orde og give udtryk for sin holdning om et givent emne. På samme måde kan enhver kommentere på fx folkevalgte politikeres indlæg, avisartikler, tv-indslag og meget andet. Det er vi rigtig flittige til, og det går ofte hurtigt. Måske er vi samtidig på farten, måske sidder vi egentlig midt i noget andet, måske skal den kommentar eller opdatering bare publiceres, inden en anden kommer os i forkøbet. Under alle omstændigheder er der ikke tid til korrektur.
Sådan opstår der fra tid til anden fejl i et opslag eller en kommentar – også fra folk, der sagtens kan stave og sætte komma korrekt. Og mere skal der faktisk ikke til for at afspore en debat om noget helt andet. Det kan tilmed hurtigt udvikle sig til personlig mobning af den, der begik fejlen. Vi hører tit om, at debattonen er meget hård på de sociale medier. Vores tolerance er lav, også over for sproglige fejl. Dit argument, din holdning, din person er ikke velkommen i en debat, hvis du er kommet til at lave en fejl. Det er en skam og fremmer intet. Mindst af alt sproget.
Nul fejlfri
Lad os derfor skrue op for (også) den sproglige tolerance. Springer et manglende komma dig i øjnene, følger et ord ikke Retskrivningsordbogens anvisning, kunne en sætnings syntaks forbedres – så prøv at ignorere det. Du forstår jo sikkert betydningen alligevel. Det er faktisk en befrielse at se gennem fingrene med fejl, når du må og kan.
Hvad mener du? Giv din mening til kende på Syntaksis’ Facebook-side, hvor denne artikel også er delt. Behøver vi at minde dig om at holde en god debattone?